Premijerno izvedena predstava "Tajna tišine"

Sinoć je u banjalučkom pozorištu Dis premijerno izvedena predstava "Tajna tišine", vilinska balada. Riječ je o neverbalnoj scenskoj bajci za odrasle češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka, a inspirisana je „Rusalkom“ - operom sa slovenskog područja. Radnja je bajkovita, zasnovana na motivima iz slovenske mitologije. U pitanju je svijet vodenih i gorskih vila, vještica i gnomova. Glavni pokretač radnje je neodoljiva želja najmlađe vile, Rusalke, da iskusi sladosti ljubavi, što je za njen ''status'' nemoguće, te zato mora da žrtvuje svoj glavni atribut - besmrtnost, a ukoliko ljubav ne uspije, moraće da vječno pati.

"...svako od nas ima svoju tišinu, tišinu koju ne mora opravdavati nikome. U toj tišini se vode velike borbe naših srca… U njoj odlučujemo da li nastaviti dalje ili pak dići ruke od svega. Ne diraj onoga ko se povuče na neko vreme u samoću samo njemu znanu jer svi mi padamo i tražimo način kako ponovno praviti korake kao nekad…” rekao je Novica Bogdanović, reditelj predstave.

Ulogu Rusalke igra kotorvarošanka Jelena Marković, koja je za festivalsko igranje ove predstave na Festivalu autorske poetike u Mostaru osvojila nagradu „Mravac“. U predstavi igraju i Dušan Urošević, Radovan Grmuša i Jovana Javorac. Naredno igranje predstave je 11.januara u 20 časova.